En terabyte på en skiva

Medan Blu-ray och HD DVD tampas om att bli standardformatet för nästa generation optiska lagringsmedia, har ett konsortium som vill föra fram Holographic Versatile Disc, HVD, som på sikt kan komma att erbjuda 1 terabyte lagringskapacitet på en skiva, bildats.

Sex företag inklusive Fujitsu Photo och CMC Magnetics vill föra fram HVD-formatet som efterträdare till Blu-ray och HD DVD. Enligt konsortiet som kallar sig Holographic Versatile Disc Alliance, kan en HVD-skiva rymma lika mycket data som 20 DVD-skivor av standardtyp och tillåter dataöverföringshastigheter på över 1 gigabit per sekund. HVD-tekniken är enligt HVD Alliance först och främst riktad mot företags- och underhållningsmarknaden.

HVD-formatet är baserat på en holografisk teknik från Optware, ett japanskt företag som även är en av de sex grundarna av HVD-konsortiet.

Även om det enligt konsortiet är möjligt att ta fram skivor som rymmer 1 terabyte data, siktar man inledningsvis på att ta fram standarder för skrivbara HVD-skivor som rymmer 200 gigabyte och skivor som endast är läsbara och som rymmer 100 gigabyte.

I december förra året bildades en standardiseringskommitté för HVD-formatet

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *