Symbian introducerar Symbian OS v9

Den brittiska mjukvaruutvecklaren Symbian har presenterat version 9 av sitt operativsystem för ”smarta” mobiltelefoner och räknar med att de första mobiltelefonerna som är baserade på den nya Symbian OS-versionen kommer att introduceras under årets andra hälft.

Med den nya versionen av operativsystemet menar Symbian att de företag som man licensierar sin plattform till ska kunna sänka sina utvecklingskostnader och kunna få ut mindre, billigare och mer funktionsspäckade mobiltelefoner på marknaden snabbare än någonsin tidigare.

Med Symbian OS v9 följer stöd för Bluetooth-headset, digitalkameror med en upplösning på 2 megapixel, 3D-grafik, USB-lagringsenheter och avancerade funktioner för att mixa och spela upp ljud. I operativsystemet finns även stöd för bildskärmar i olika storlekar och möjlighet att samtidigt kunna använda mer än en bildskärm, vilket enligt Symbian ska göra operativsystemet idealiskt för mobiltelefonmodeller som är spelinriktade. Den senaste generationen ARM-baserade processorer som ger möjlighet att konstruera snabbare och mer kraftfulla mobiltelefoner som dessutom får längre batteridrifttider än tidigare, stöds naturligtvis också av Symbian OS v9

Symbian OS v9 ger nätverksoperatörer tillgång till nya möjligheter att administrera mobiltelefoner på fältet. Det blir exempelvis möjligt att trådlöst installera nya nätverkstjänster, funktioner och applikationer eller att diagnostisera problem i användarnas telefoner, vilket ska bidra till att nätverksoperatörernas support blir mer kostnadseffektiv.

Idag beräknas 20 miljoner Symbian OS-baserade mobiltelefoner från 200 mobiloperatörer användas runt om i världen. Symbian beräknas få mellan 5 och 7,25 dollar för varje mobiltelefon som innehåller företagets mjukvaror.

Företaget Symbian grundades med finansiellt stöd från mobiltelefongiganter som Nokia Sony Ericsson och Motorola som ville ha en stark mjukvaruleverantör som alternativ till Microsoft.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *