NVIDIA släpper superprocessor för maskininlärning

Nvidias värde har fördubblats tio gånger på tre år. Nvidia har tidigare främst associerats med grafikkort och datorspel men är nu även kända för att vara marknadsledande när det gäller maskininlärning.

I takt med att datorspelens grafik har blivit mer komplex har grafikkorten utvecklats till att bli mer och mer kraftfulla. Den här utvecklingen har lett till att vanliga processorer har mycket lägre beräkningskraft än vanliga grafikkort. Grafikkort har ofta tusentals kärnor och kan utföra många typer av beräkningar samtidigt och lämpas väldigt bra för maskininlärning. Maskininlärning kräver ofta en hög beräkningskraft då man låter en robot lära sig igenom analys av stora mängder data.

Maskininlärning brukar delas upp i kategorierna supervised learning och reinforcement learning. Med reinforcement learning så övas programmet upp genom straff och belöningar. Ett program som ska lära sig att spela pingis skulle till exempel kunna straffas för varje förlorad boll och belönats för varje vunnen boll. Supervised learning går ut på att datorprogrammet får lära sig en funktion utifrån inputs och outputs. Man kan se det som att man ger programmet frågor samt svar och låter sedan programmet lära sig hur den ska producera ett svar utifrån varje fråga.

NVIDIA har länge varit en av de största aktörerna inom grafikkort och de äger runt 70% av den totala marknaden. Att NVIDIA kommit in på maskininlärning har alltså varit en naturlig konsekvens av detta. Men NVIDIAs dominans har även med deras AI-plattform cuda att göra. Cuda används av utvecklare för att låta program använda grafikkorten för att uppnå högre beräkningskapacitet.

Tesla V100 – 21 miljarder transistorer på en yta på 12 nanometer
Tesla V100 presenterades under GPU Technology Conference som världens mest avancerade och största processor. Tesla V100 kommer ha flera tillämpningar diverse AI-projekt, bland annat tros den ha en framtid i självkörande bilar. Volvo, Zenuity och Autoliv samarbetar idag med NVIDIA för att utveckla mjukvara för självkörande bilar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *